tirsdag den 28. april 2015

Seating furniture - New Nordic

Ved en brainstorm på begrebet "Ny Nordisk" kom vi frem til, at det nordiske havde at gøre med en designmæssig tradition for minimalisme og funktionalitet samt naturlige, lokale materialer. Det nye kunne dække over et udadskuende perspektiv, hvor fokus på miljø og bæredygtighed er fremtrædende.
Et siddemøbel med overskriften "New Nordic" skulle derfor tage udgangspunkt i denne forståelse af begrebet, og således defineres målgruppen som det miljøbevidste bymenneske, der vælger at bo og indrette sig på mindre plads. Et møbel til sådan en bruger skal være let og multifunktionelt, således at det kan bruges flere steder, nemt flyttes og også rumme opbevaringsmuligheder.
Ved at søge efter genbrugelige materialer i storskrald fandt jeg en gammel bænk med et stel af metal. Denne bænk bød på muligheden for at lave et siddemøbel tilpasset den udtænkte bruger. Stellet kunne genbruges og bænkens opbevaringsdel kunne fremstilles af fyrretræ ved brug af håndværksmæssige teknikker. Ligeledes krævede møblet en ompolstring, og ved at fjerne læderet fra kasserede sofaer blev der mulighed for at genbruge endnu mere. Bæredygtigheden tilføjer produktet en yderligere værdi for slutbrugeren i form af to forhold; for det første fordi produktet er unikt og for det andet fordi det signalerer brugerens miljøbevidsthed.
Valget af materiale til bænkens opbevaringsdel faldt på fyrretræsplanker. Fyr er ikke videre eksklusivt, det vokser hurtigt og er derfor meget blødt, men det er lyst og nordisk. For at tilføje produktet et mere eksklusivt udtryk blev samlingerne lavet med nedsænkninger i stedet for skruer eller dyvler. Nedsænkninger, eller fingersamlinger, tager længere tid at lave og kræver præcision. Først saves der ned langs med 'fingrene' og dernæst benyttes et stemmejern til at fjerne til overflødige 'fingre'. Der stemmes kun ud halvvejs gennem træet, hvorefter stykket vendes og resten stemmes ud fra den anden side.
For at få en bund i kassen blev der brugt en nothøvl at lave en 4x5mm rille i hvert bræt, hvor bunden stiftes fast, uden at man kan se det udvendigt.
Læderet fra den kasserede sofa har ikke de nødvendige dimensioner, så det skal klippes op og sættes sammen på ny. De oprindelige syninger er maskinsyede, pæne og kan genbruges, men det kræver, at de nye syninger såvidt muligt kommer til at ligne de oprindelige, hvilket med håndkraft tager lang tid.








































Ingen kommentarer:

Send en kommentar